top of page

Alexanders stora dag i riksdagen och rosenbad

Jag blev nominerad till Min Stora Dag av Yvonne på avdelning 64 på BUS i Lund. Det var tre intensiva da-gar. Vi flög till Stockholm på kvällen tisdag 13 oktober och åkte direkt till vårt hotell. Tidigt nästa morgon blev vi hämtade av SÄPO och jag fick åka i statsministerns bil. Gud alltså det var häftigt!På onsdagen var det partiledardebatt. Det handlade mest om decemberöverenskommelsen (som precis hade spruckit) och flyktingkrisen. Vi satt på åhörarläk-taren och lyssnade ända fram till lunch. Jag fick den stora äran att äta i Riksdagens restaurang, tack Jessica Polskär!Mitt i lunchen smet vi iväg och träffade Anna Kinberg Batra en stund. Jag sa till henne att hon är roligare än sin man..

Först på eftermiddagen var det dags för det jag mest önskat mig: att få träffa Jan Björklund och diskutera skolfrågor.

Det var verkligen jättekul att träffa Jan Björklund. Han fick värva mig till LUF (Liberala Ungdoms-Förbundet). Jan Björklund och jag diskuterade mest skolfrågor över kaffet, men jag hann också fråga honom om hur han såg på den spruckna de-cemberöverenskommelsen och på flyktingström-men.

Efter fika med Jan Björklund promenerade vi över till Rosenbad för att träffa statsministern. Han var lite försenad, så vi passade på att beundra tavlorna med alla Sveriges regeringar, omhänger i korridoren utanför statsministerns kontor. Sen kom han, Stefan Löfven, och vi fikade ensamman med honom på hans kontor. Vi fick gärna fota där inne, men inte ut genom fönstrens, så ingen skulle kunna räkna ut vilka fönster som är stats-ministerns. Vi diskuterade skolan, decemberöverenskommelsen och flyktingkrisen. När jag frågade varför de hade erkänt Palestina och inte Kurdistan sa han att det var för att Kurdistan inte har några gränser som de håller. Jag fick en jättefin penna av Stefan Löfven, en sån som man skriver under viktiga statsdokument med..

Nästa dag fick vi privat guidning av riksdagshu-set och Rosenbad. Två folkpartistiska riksdagsmän följde med på turen, så vi fick också komma in i Folkpartiets lokaler. Jag fick en mugg med valaf-fischen ovan på, som jag dricker kaffe ur. Dom är väldigt stolta över att de har haft den affischen! Se-dan gick vi till Rosenbad igen och åt lunch där. Jag var med på en presskonferens där regeringen pre-senterade Finansinspektionens nye chef och fick en guidad tur i huset. Jag fick faktiskt tillochmed titta in i regeringens sammanträdesrum! Det hade inte kommunikationschefen gjort innan, så han    tyckte det var jättespännande! På kvällen blev vi hämtade i taxi till middag på Hardrock Cafe, som samarbetar med Min Stora Dag och bjuder på mid-dag. Fredagen var ledig dag. Då passade vi på att se slottet. På eftermiddagen åkte pappa och jag hem, men mamma stannade i Stockholm över hel-gen för att vara med på Sällsynta Diagnosers höst-möte. Den här resan har betytt jättemycket för mig, eftersom det finns två saker man kan bli om man sitter i rullstol: teoretisk fysiker* och politiker**, och jag är inte bra på matte!

Tack till Christina, Per, Eva och Jim på Min Stora Dag, som fixade allting! Och tack alla politiker och tjänstemän som ställde upp!

bottom of page